Excursie Schipluiden – Maasland

11 juni 2022 | 09:15 am
Busparkeerplaats Prinsessegracht Den Haag

Op zaterdag 11 juni vindt de excursie naar Maasland plaats. Het thema van die dag is

“In het spoor van Otto en Jacob van Egmond en de Ridderlijke Duitse Orde”

Het is mooi dat we deze excursie, die al jaren in de planning zat maar door Corona steeds  niet kon worden uitgevoerd, nu eindelijk kan worden gerealiseerd. We kunnen dan weer letterlijk naar buiten gaan en wel naar de plattelandsgemeente Midden-Delfland. Gastvrouw op deze dag is Tineke van Nimwegen van Wieringen, wethouder van 2007 tot 2014 in deze gemeente en daarvoor gemeenteraadslid in Den Haag.

Het programma voor deze bijzondere zaterdag is als volgt.

09.15 uur: verzamelen voor de bus op de Prinsessegracht

09.30 uur: vertrek bus naar Midden-Delfland.

10.00 uur: stop parkeerplaats bij rotonde Schipluiden waar Tineke van Nimwegen instapt. Korte toelichting door haar op Midden-Delfland en het thema van de dag.

10.30 uur: aankomst Dorpskerk Schipluiden, Dorpsstraat 3, www.dorpskerkschipluiden.nl

Welkomstkoffie en toelichting op de familie Van Egmond en het voormalige kasteel Keenenburg door Jacques Moerman, historicus. Hierna een korte rondleiding.

12.00 uur: vertrek naar Maasland met toelichting op het buitengebied en het dorp Maasland door Tineke van Nimwegen, www.middendelfland.nl en www.rdo.nl

12.30 uur: aankomst Museum De Schilpen. De koffie/thee/water en een krentenbol staan er klaar.

Harry Kapteijn verzorgt tijdens de koffie een algemene toelichting op het museum, een voormalige kruidenierswinkel van de familie Van der Berg. Daarna in groepen uiteen. In de Maaslandkamer speciale aandacht voor de Ridderlijke Duitsche Orde.

14.00 uur: wandelen door het historische dorp naar de RK Maria Magdalenakerk, (gemeentelijk monument). In het parochiehuis staat een lunch klaar die wordt verzorgd door Peter Zwaard en zijn team van “Puur en (H)Eerlijk. Dieetwensen graag vóór 1 juni of telefonisch aan Tiemen Brill doorgeven.

Op zaterdagmiddag is er in de Maria Magdalenakerk altijd Open Kerk met gidsen en ook dan kan door ons de kerk worden bezocht.

Rond 15.30 – 16.00 uur: vertrek naar Den Haag. Verzoek: wilt u zich vóór 15 mei aanmelden op activiteiten@haagsegeschiedenis.nl

Samenvatting en nadere informatie
De excursie staat open voor introducés
Datum: 11 juni vertrek 9.15 uur van busparkeerplaats Prinsessegracht Den Haag. Dit is vlak bij het Centraal Station.
Kosten: € 50,- per persoon
lunch: dieetwensen doorgeven aan Tiemen Brill voor 1 juni via activiteiten@haagsegeschiedenis.nl of 06-53150975
De excursie kan niet doorgaan als zich minder dan 40 personen aanmelden.