Activiteiten
Die Haghe organiseert het hele jaar door activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten variëren van lezingen, rondleidingen over tentoonstellingen, stadswandelingen langs monumenten, of excursies. Vanzelfsprekend vinden de meeste lezingen en excursies plaats in Den Haag. Een uitzondering is de jaarlijkse zomerexcursie, die traditioneel juist naar een andere stad of streek voert.
Leden (en soms ook introducés) kunnen tegen een kleine vergoeding deelnemen aan onze activiteiten. Bekijk de agenda hieronder voor het actuele aanbod.
Twee maal per jaar wordt een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden die wordt afgesloten met een lezing over een Haags onderwerp.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor deelname aan een activiteit via de volgende wijze:
- Aanmelden via het contactformulier
- Betaling van uw deelnemersbijdrage op rekeningnummer NL 49 INGB 0000 0717 91 t.n.v. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe
- Bevestiging van uw deelname volgt per e-mail
- Wanneer er geen plaats meer is wordt dat eveneens per e-mail kenbaar gemaakt
- Belangrijk! Geen bericht van ons gekregen? Kijk dan voor de zekerheid in uw spamberichten
- Mocht u nog vragen hebben, stuur dan een bericht aan ons bestuurslid Tiemen Brill via het contactformulier
20-08-2025: Lezing: De 18e eeuwse Haagse elitecultuur
Datum: woensdag 20 augustus 2025
Aanvang: 16:15 uur, met inloop vanaf 16:00 uur met koffie en thee
Locatie: Centrale Bibliotheek, Spui, Ruimte Dok B, 4e verdieping
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 5.- voor leden, €7.50 voor introducés
Gravure van de Hofvijver gemaakt rond 1765
door Paulus Constantijn La Fargue, collectie HGA
Lezing: De 18e eeuwse Haagse elitecultuur
De Nederlandse Republiek raakte in de achttiende eeuw in het slop, maar Den Haag leefde juist op. Nadat in 1747 de stadhouders terugkeerden in de Hofstad, was het hier een komen en gaan van hovelingen, ambtenaren en diplomaten. Jetze Touber neemt je mee in de wereld van de Haagse elite van de 18e eeuw.
Stuiptrekkingen van de goede smaak
Bestuurders ontvingen elkaar tijdens soirees met conversatie en muziek. De eerste musea openden hun deuren. Internationale reizigers deden Den Haag graag aan: Casanova, Diderot, Beethoven, Mozart. De Haagse regenten maakten deel uit van een kosmopolitische elite. Maar hoe ze zichzelf en de wereld zagen, weten we eigenlijk niet goed. Historici hadden later namelijk meer oog voor het revolutionaire gedachtengoed, de verlichte ideeën en de maatschappijkritiek uit deze periode, dan voor het conservatisme en het orangisme dat de Haagse elite veelal kenmerkten. Daardoor zijn deze Haagse regenten van de late achttiende eeuw wat aan de aandacht van de geschiedschrijving ontsnapt. Toch is het de moeite waard eens na te gaan hoe de Haagse elite tussen 1750 en 1790 keek naar zichzelf en naar haar plek in de wereld. De Haagse regent was een dilettant die verstand had van kunst, wetenschap en filosofie, zonder dit van de daken te schreeuwen. In deze lezing kijken we naar de klassieke idealen die in de pruikentijd heersten rond het Binnenhof.
Jetze Touber
Jetze Touber heeft zich toegelegd op de cultuur- en ideeëngeschiedenis van West-Europa in de Renaissance, Barok en Verlichting. Na zijn promotie (Groningen, 2009) heeft hij tien jaar gewerkt in historische onderzoeksprojecten aan de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Gent. Onderwerpen die hij bestudeerde waren onder meer de heiligenverering in zestiende-eeuws Italië, bijbelstudie in zeventiende-eeuws Nederland, en kennisuitwisseling tussen geleerden in achttiende-eeuws West-Europa. Op dit moment is hij werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen.