Activiteiten
Die Haghe organiseert het hele jaar door activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten variëren van lezingen, rondleidingen over tentoonstellingen, stadswandelingen langs monumenten, of excursies. Vanzelfsprekend vinden de meeste lezingen en excursies plaats in Den Haag. Een uitzondering is de jaarlijkse zomerexcursie, die traditioneel juist naar een andere stad of streek voert.
Leden (en soms ook introducés) kunnen tegen een kleine vergoeding deelnemen aan onze activiteiten. Bekijk de agenda hieronder voor het actuele aanbod.
Twee maal per jaar wordt een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden die wordt afgesloten met een lezing over een Haags onderwerp.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor deelname aan een activiteit via de volgende wijze:
- Aanmelden via het contactformulier
- Betaling van uw deelnemersbijdrage op rekeningnummer NL 49 INGB 0000 0717 91 t.n.v. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe
- Bevestiging van uw deelname volgt per e-mail
- Wanneer er geen plaats meer is wordt dat eveneens per e-mail kenbaar gemaakt
- Belangrijk! Geen bericht van ons gekregen? Kijk dan voor de zekerheid in uw spamberichten
- Mocht u nog vragen hebben, stuur dan een bericht aan ons bestuurslid Tiemen Brill via het contactformulier
18-12-2024: Haagse wereldwandelaars en wereldfietsers, 1905-1935
Datum: woensdag 18 december 2024
Aanvang: 16:15 uur, met inloop vanaf 16:00 uur
Locatie: Museum Bredius, Lange Vijverberg 14
Kosten: € 5.- voor leden, €7.50 voor introducés
Haagse wereldwandelaars en wereldfietsers, 1905-1935
De wereld is klein geworden. Veel Nederlanders verkennen met het vliegtuig, de auto of de trein alle uithoeken van de wereld. Ruim honderd jaar geleden pakt een grote groep jonge arbeiders het anders aan. Tussen 1905 en 1935 gaan ze voet (of met de fiets) massaal op wereldreis. Het ‘globetrotten’ wordt een rage.
Op 18 december geeft de socioloog en wetenschapsjournalist Jaco Berveling in een lezing over deze bijzondere periode uit de recente Nederlandse geschiedenis. Veel globetrotters kwamen uit de grote steden Amsterdam en Rotterdam, maar er zijn ook veel Hagenaars op pad gegaan. Denk bijvoorbeeld aan Willem van der Hoeven (vertrok in 1906), Cornelis Petrus de Weille (die het in 1907 op een lopen zette), de jongemannen Lanza, De Groot en Van Meel (1908), de mannen Blonk en Schutte (die in 1909 op een tandem stapten) en na de Eerste Wereldoorlog Dirk van der Toorn uit Scheveningen en de familie Appelboom-Privé.
De jongemannen waren van eenvoudige komaf (denk aan sjouwers, kelners, kappers of werklozen) en meestal rond de 25 jaar oud. Ze hadden geen geld en spraken meestal geen woord buiten de deur. Dat weerhield ze niet. Ze legden vaak enorme afstanden af en bleven soms jarenlang weg. Hun belangrijkste bron van inkomsten was de verkoop van portretkaarten met hun afbeelding.
Jaco Berveling laat deze vergeten periode speciaal voor Die Haghe herleven. Hij geeft de wereldwandelaars (en enkele wereldfietsers) letterlijk en figuurlijk een gezicht. ‘Figuurlijk’ door het beschrijven van de opmerkelijke belevenissen van de globetrotters. ‘Letterlijk’ doordat hij de hand heeft weten te leggen op de portretkaarten die de wereldreizigers onderweg verkochten.