Activiteiten

 

Die Haghe organiseert het hele jaar door activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten variëren van lezingen, rondleidingen over tentoonstellingen, stadswandelingen langs monumenten, of excursies. Vanzelfsprekend vinden de meeste lezingen en excursies plaats in Den Haag. Een uitzondering is de jaarlijkse zomerexcursie, die traditioneel juist naar een andere stad of streek voert.
Leden (en soms ook introducés) kunnen tegen een kleine vergoeding deelnemen aan onze activiteiten. Bekijk de agenda hieronder voor het actuele aanbod.

Twee maal per jaar wordt een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden die wordt afgesloten met een lezing over een Haags onderwerp.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deelname aan een activiteit via de volgende wijze:

  1. Aanmelden via het contactformulier
  2. Betaling van uw deelnemersbijdrage op rekeningnummer NL 49 INGB 0000 0717 91  t.n.v. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe
  3. Bevestiging van uw deelname volgt per e-mail
  4. Wanneer er geen plaats meer is wordt dat eveneens per e-mail kenbaar gemaakt
  5. Belangrijk! Geen bericht van ons gekregen? Kijk dan voor de zekerheid in uw spamberichten
  6. Mocht u nog vragen hebben, stuur dan een bericht aan ons bestuurslid Tiemen Brill via het contactformulier
22-02-2023: Lezing Haagse Bos Chateau Bleu

Datum: 22 februari 2023
Aanvang: 15.00 uur (koffie / thee vanaf 14.45 uur)
Locatie: De Salon, Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7
Introducés: toegestaan
Kosten: € 5,= voor leden, € 7,50 voor introducés

Lezing
Graag neemt Dirk Jan Broks u mee op een topo tijdreis van de 15e naar de 21e eeuw.

In 1460 besloot de graaf van Holland het Haagse Bos af te sluiten. Aan de noordoostelijke uitgang kwam een boshek met woning voor de portier/boswachter, de oostpoort.
Het boshek verloor in de loop van de 18e eeuw zijn oorspronkelijke functie, maar deze plek in het Haagse Bos bleef wel bewoond, eerst met een herberg en later, vanaf begin 19e eeuw, met het roomhuis Boschhek.

In 1912 werd het oude roomhuis afgebroken en vervangen door hotel Roomhuis Boshek, met zijn kenmerkende blauwe dakpannen. Achter dit hotel lag een lommerrijke theetuin met tennisbanen voor ‘tout La Haye’.

In 1938 renoveerde de cineast Henk Alsem het hotel en gaf het een nieuwe naam: Château Bleu. In 1943 lieten de bezetters het hotel afbreken om schootvelden te krijgen voor hun bunkers. Na de oorlog werd hier tijdelijk een Minangkabaus huis neergezet als restaurant. Sinds 1968 staat op deze historische locatie het woonhotel Résidence Château Bleu. Waardevol wonen voor jong en oud.

11-01-2023: Bezoek aan het huis Dedel

Datum: dinsdag 11 januari 2023
Aanvang: 14.00 uur
Duur: ca. 1.5 uur
Locatie: Prinsegracht 15
Kosten: € 5.- voor leden, € 7.50 voor introducés
Advies: neem warme kleding mee. Er is geen verwarming

Huis Dedel
Willem Willemszoon Dedel, geboren in 1599 en advocaat van beroep, liet in 1642 een statig herenhuis bouwen voor zijn familie aan de nieuw aangelegde Prinsegracht. Door wie hij het huis liet ontwerpen is vooralsnog niet zeker. Maar vermoedelijk is het huis ontworpen door dezelfde architecten van het Mauritshuis, namelijk Jacob van Campen en/of Pieter Post. De classicistische gevel draagt nog altijd de familiewapens van Willem Dedel en zijn vrouw.
Willem Dedel heeft niet lang van zijn huis kunnen genieten. Hij overleed in 1650 waarna zijn vrouw Elisabeth Quartelaar in het huis bleef wonen.

Kunstliefhebber Jan Hudde Dedel
De eerste Dedel die het huis liet aanpassen was Jan Hudde Dedel. Hij woonde in het huis van 1733 tot aan zijn dood in 1777. Jan Hudde Dedel is verantwoordelijk voor de eyecatcher van het huis: het stucwerk in het trappenhuis. Hij liet dit maken door Italiaanse vaklieden in Rococo/Lodewijk XV stijl. Het stucwerk is ook terug te zien op andere plekken in het huis. Hiernaast liet hij een aantal plafondschilderingen maken door de bekende kunstschilder Jacob de Wit, die De Wit omstreeks 1736 vervaardigde. Een paar ontwerptekeningen zijn bewaard gebleven en bevinden zich nu in musea. De motieven van die schilderijen zijn ontleend aan de Griekse mythologie en rijmen mooi met het stucwerk in de het trappenhuis.

Toen Jan Hudde Dedel overleed werd het huis overgedragen aan zijn zoon Abraham Dedel. Na het overlijden van zijn vader heeft Abraham er niet meer gewoond maar hij hield het huis wel in zijn bezit tot zijn dood in 1798. Een jaar daarna werd huis Dedel op een publieke veiling gekocht door Dr. Antoni Gerard Drijfhout voor ongeveer 19.000 gulden. Met die aankoop was het huis voorgoed uit het bezit van de familie Dedel (na 150 jaar).

Historisch behang
De gelaagdheid in stijl wordt nog eens extra benadrukt door het historische behang dat in verschillende kamers bewaard is gebleven, de oudste terug te dateren tot 1799. Het betreft zelfs één van de weinige interieurs in Nederland met nog zoveel van het originele behang aanwezig. Met zijn verschillende patronen vormt het behang een mooi decor voor de grafische collectie van affiches en reclamemateriaal.

Plafondschilderingen
Ook plafondschilderingen waren in die tijd gebruikelijk in huizen zoals Huis Dedel. Jacob de Wit was de belangrijkste schilder in dat genre. De waarde van zo’n plafondschildering was voor een ieder duidelijk en er was een levendige handel in. Bij verhuizingen was het niet ongewoon een dergelijk plafond mee te nemen of te verkopen. Ook de plafondschilderingen van Huis Dedel werden helaas verkocht, De bankiersfamilie Rothschild verwierf ze rond 1873. De meeste werden toegepast in een Paleis in Wenen, dat de tweede wereldoorlog niet heeft overleefd.

Van Stockum’s Antiquariaat
Nadat het huis niet meer in het bezit was van de familie Dedel kwam het in handen van verschillende families. Tot 11 augustus 1908, toen het werd verkocht aan J.B.J. Kerling. Kerling vestigde zijn bedrijf in het pand, welbekend als Van Stockum’s Antiquariaat. Een veilinghuis dat tot in 2016 onder verschillende eigenaren aan de Prinsegracht 15 werd gevoerd en nu onderdeel is van het Venduehuis.