Activiteiten

 

Die Haghe organiseert het hele jaar door activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten variëren van lezingen, rondleidingen over tentoonstellingen, stadswandelingen langs monumenten, of excursies. Vanzelfsprekend vinden de meeste lezingen en excursies plaats in Den Haag. Een uitzondering is de jaarlijkse zomerexcursie, die traditioneel juist naar een andere stad of streek voert.
Leden (en soms ook introducés) kunnen tegen een kleine vergoeding deelnemen aan onze activiteiten. Bekijk de agenda hieronder voor het actuele aanbod.

Twee maal per jaar wordt een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden die wordt afgesloten met een lezing over een Haags onderwerp.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deelname aan een activiteit via de volgende wijze:

  1. Aanmelden via het contactformulier
  2. Betaling van uw deelnemersbijdrage op rekeningnummer NL 49 INGB 0000 0717 91  t.n.v. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe
  3. Bevestiging van uw deelname volgt per e-mail
  4. Wanneer er geen plaats meer is wordt dat eveneens per e-mail kenbaar gemaakt
  5. Belangrijk! Geen bericht van ons gekregen? Kijk dan voor de zekerheid in uw spamberichten
  6. Mocht u nog vragen hebben, stuur dan een bericht aan ons bestuurslid Tiemen Brill via het contactformulier
28-09-2024: Haagsche Questies van Marlies van Riet

Datum: zaterdag 28 september 2024
Aanvang: 10.30 uur, koffie / thee vanaf 10.15 uur
Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: De Salon van het Haags Historisch Museum. Korte Vijverberg 7
Kosten: leden € 5,00, introducés € 7,50

‘Een intrigerende analyse die het cultuurbeleid in een bredere context zet’, zo oordeelde de jury van de Die Hagheprijs 2024 over Haagsche quaesties: ‘Marlies van der Riet laat in haar proefschrift zien hoe het cultuurbeleid van Den Haag in de periode 1890-1920 ingrijpend veranderde en hoe in deze periode de fundamenten van modern cultuurbeleid werden gelegd. […] Wat voor theatrale, muzikale en museale infrastructuur heeft een stad nodig? Wie zou daarvan moeten genieten en profiteren? En wie zou daarvoor moeten betalen? Deze nog altijd actuele vragen waren in Den Haag rond 1900 jarenlang een onderwerp van discussie: in de gemeenteraad, de lokale pers, de sociëteiten, koffiehuizen, maar ook aan het hof. Het grondige speurweg van Marlies van der Riet toont hoe nieuwe opvattingen gaandeweg ontstonden tussen gemeente, particulieren en verschillende publieksgroepen, waarbij zij veel aandacht geeft aan de rol van koningin-regentes Emma’

In deze lezing vertelt ze over haar onderzoek in relatie tot de (Haagse) geschiedschrijving en Die Haghe en laat ze zien waarom het belang van juist de koningin-regentes zo lang niet (h)erkend is.

24-08-2024: Lezing over het koloniale en slavernijverleden van Den Haag

Datum: zaterdag 24 augustus 2024
Aanvang: 11:00 uur, met inloop vanaf 10:45 uur
Locatie: De Salon van het Haags Historisch Museum. Korte Vijverberg 7
Kosten: € 5.- voor leden, €7.50 voor introducés

De Winnaar Die Haghe Prijs 2024

Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag, onder redactie van Esther Captain, Gert Oostindie, Valika Smeulders en uitgegeven bij Boom in 2022.

De jury schreef het volgende over dit boek:
In opdracht van het Haagse gemeentebestuur schreven 16 deskundigen in een heel toegankelijke stijl over een onderwerp waarvan Den Haag zich lang afzijdig leek te houden. Zij leggen interessante verbanden tussen heden en verleden. Maar er is ook aandacht voor persoonlijke verhalen. De eminente medewerkers noemen hun werk

bescheiden “een verkenning” en “een tussenstand”. Niet verwonderlijk voor de weduwe van Indië, wordt heel veel aandacht besteed aan die voormalige kolonie, waarvan de sporen nog altijd zo nadrukkelijk zichtbaar en voelbaar zijn in deze stad.

Het oordeel van de jury: Een verzorgde, mooi geïllustreerde uitgave, waarvoor ook flink wat nieuw onderzoek is verricht. Zeker bruikbaar om de interesse van jongeren voor dit onderwerp te stimuleren.

Het bestuur is zeer verheugd dat Gert Oostindie en Esther Captain bereid zijn een lezing te geven over de achtergronden van hun boek.