Activiteiten

 

Die Haghe organiseert het hele jaar door activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten variëren van lezingen, rondleidingen over tentoonstellingen, stadswandelingen langs monumenten, of excursies. Vanzelfsprekend vinden de meeste lezingen en excursies plaats in Den Haag. Een uitzondering is de jaarlijkse zomerexcursie, die traditioneel juist naar een andere stad of streek voert.
Leden (en soms ook introducés) kunnen tegen een kleine vergoeding deelnemen aan onze activiteiten. Bekijk de agenda hieronder voor het actuele aanbod.

Twee maal per jaar wordt een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden die wordt afgesloten met een lezing over een Haags onderwerp.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deelname aan een activiteit via de volgende wijze:

  1. Aanmelden via het contactformulier
  2. Betaling van uw deelnemersbijdrage op rekeningnummer NL 49 INGB 0000 0717 91  t.n.v. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe
  3. Bevestiging van uw deelname volgt per e-mail
  4. Wanneer er geen plaats meer is wordt dat eveneens per e-mail kenbaar gemaakt
  5. Belangrijk! Geen bericht van ons gekregen? Kijk dan voor de zekerheid in uw spamberichten
  6. Mocht u nog vragen hebben, stuur dan een bericht aan ons bestuurslid Tiemen Brill via het contactformulier
04-05-2024: De verwijdering en terugkeer van Joodse leraren en leerlingen in het Haagse onderwijs, 1940-1948

Datum: woensdag 4 mei 2024
Aanvang: 10.30 uur, koffie / thee vanaf 10.15 uur
Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: De Salon van het Haags Historisch Museum. Korte Vijverberg 7
Kosten: De lezing is gratis bij te wonen voor leden en introducés

De verwijdering en terugkeer van Joodse leraren en leerlingen in het Haagse onderwijs, 1940-1948.

Na een slaande ruzie tussen een NSB-leerling en een joodse leerling, kreeg het Gymnasium Haganum in 1940 bezoek van de politie. In 1941 voelde J.H. Kann zich behoorlijk in de steek gelaten door het Nederlands Lyceum. Hij had sinds 1907 de financiën van deze school beheerd, maar toen hij vroeg of hij een verlaten pand van de school mocht gebruiken voor de vestiging van het nieuw op te richten Joods Lyceum kreeg hij nul op rekest. In 1943 liet het Maerlant Lyceum het 13-jarige jongetje Alfons Katan toe na diens miraculeuze ontsnapping uit Westerbork. In 1944 werd Els Judell op het Dalton teruggezet van klas 3 naar klas 2. Haar vader was Joods, haar moeder niet. Thuis waren de problemen enorm, maar leraren schreven haar onvoldoendes toe aan een ‘manco aan vlijt en toewijding’. In 1945 werd leraar George Bouteljé lid van de Zuiveringscommissie op het Maerlant-Lyceum. Na enkele jaren ondergedoken te zijn moest hij nu oordelen over collega’s en leerlingen die ‘fout’ waren geweest in de oorlog. In september 1947 kreeg de joodse leerling Max van Trommel (Gymnasium Haganum) een pijnlijke ervaring te verwerken: tijdens een schoolreis naar Lunteren zongen zijn schoolgenoten uit baldadigheid NSB-liederen en bootsten het NSB-optreden op de Goudberg na. Stefan Kras gaat tijdens deze lezing in op de gevolgen van de Duitse bezetting voor joodse leerlingen en leraren op Haagse scholen.

06-04-2024: Schuilen in Den Haag
Datum: zaterdag 6 april 2024
Aanvang: 11.00 uur, koffie / thee vanaf 10.45 uur
Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: De Salon van het Haags Historisch Museum. Korte Vijverberg 7
Kosten: € 5.- voor leden, € 7,50 voor introducés.

Op 14 februari zou Kees van Leeuwen een lezing houden over schuilplaatsen in Den Haag en omstreken. Door een misverstand kon de lezing op 14 februari niet doorgaan. Gezien de belangstelling is de lezing nu opnieuw geagendeerd voor 6 april.

In de tijd van de Koude Oorlog zijn diverse schuilkelders gebouwd. Onder Den Haag was een uitgebreid, geheim netwerk aanwezig die al deze schuilplaatsen met elkaar verbond. De schuilkelders onder Den Haag zijn nu niet meer in gebruik en min of meer vergeten.

Gezien de geopolitieke ontwikkelingen m.b.t. de Oekraïne is het denken over schuilkelders weer wat actueler geworden. Kees van Leeuwen geldt al jaren als de deskundige op dit gebied en kan daar boeiend over vertellen

20-03-2024: Scholen onder vuur. De gevolgen van de luchtoorlog voor het Haagse onderwijs 1937-1947
Datum: woensdag 20 maart 2024
Aanvang: 15.15 uur, koffie / thee vanaf 15.00 uur
Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: De Salon van het Haags Historisch Museum. Korte Vijverberg 7
Kosten: € 5.- voor leden, € 7,50 voor introducés.

Scholen onder vuur. De gevolgen van de luchtoorlog voor het Haagse onderwijs 1937-1947

Terwijl Den Haag vanaf 1940 in de frontlinie lag tussen Engelse bommenwerpers en Duits luchtafweergeschut, bleven Haagse scholen gewoon open. In 1940 moest directeur De Groot van het Dalton hbs een woedende SS-officier te woord staan toen baldadige leerlingen de telefoondraad hadden doorgeknipt waarmee het luchtdoelkanon op het dak van de school werd bediend. In 1941 rende een wanhopige moeder na een luchtalarm naar de school van haar 8-jarige zoontje. Zij was vanuit Rotterdam naar Den Haag verhuisd en de sirenes brachten de trauma’s van het bombardement naar boven. In 1942 kreeg directeur Van Dam van het Maerlant Lyceum de instructie dat zijn docenten na een bominslag paniekerige kinderen hard moesten slaan. In 1943 werden de nieuwe brandblussers op de 7e hbs Raamstraat (later: Stevin-college) misbruikt door leerlingen, waarna het schorsingen regende. In 1944 werd Cap van Stolk in de achtertuin van zijn grootouders dodelijk getroffen door verdwaalde vliegtuigkogels, kort nadat hij zijn diploma had behaald aan het Nederlands Lyceum. Tijdens de Hongerwinter constateerde schoolinspecteur Van Ringelensteijn dat er een siddering door de klas trok, elke keer nadat de Duitsers een V2-raket afvuurden. Stefan Kras plaatst deze anekdotes in een bredere context, op basis van nooit eerder onderzocht materiaal uit het Haags Gemeentearchief.