Winnaar Die Haghe Prijs 2021
Bert Alers, Van water naar theater. De Regentes. Geschiedenis van een Haagse Bad- en zweminrichting (Den Haag, 2020)
Het boek van Bert Alers is de winnaar van de Die Haghe prijs 2021 voor het beste boek over de geschiedenis van Den Haag over 2018, 2019 en 2020. Het boek is de winnaar van de Die Haghe Prijs 2021. Juryvoorzitter Ellen van der Waerden, gemeentearchivaris van Den Haag, maakte dit bekend tijdens de prijsuitreiking op zaterdag 23 april 2022 in de Oude Kerk aan de Keizerstraat op Scheveningen. waarna Henk Grootveld de cheque van € 2500,- namens Die Haghe overhandigde aan Bert Alers. De bijeenkomst was voorafgegaan door de Algemene Ledenvergadering van Die Haghe. In de borrel na afloop hief Henk Grootveld het glas op de winnaar.
In het boek zet Bert Alers uiteen wat de geschiedenis van het overdekte zwembad is en hoe het zwembad een tweede leven als theater kreeg.
Juryrapport
Over het winnende boek sprak juryvoorzitter Ellen van der Waerden het volgende:
‘Een goed gedocumenteerde studie, die is uitgemond in een aantrekkelijk geschreven en tevens fraai en origineel vormgegeven gedenkboek over een instelling in een levendige wijk van Den Haag, maar waar ook veel Hagenaars en Hagenezen van búiten het Regentessekwartier goede herinneringen aan hebben’.
‘Een boek dat een deel van de geschiedenis van een bij zeer veel Hagenaars en Hagenezen bekend gebouw op een zeer leesbare en oogstrelende manier belicht, vanuit zorgvuldig brononderzoek opgesteld en gelardeerd met veel en aantrekkelijk beeldmateriaal, waarbij de twee ‘levens’ van de Regentes door een leuke vondst in de opmaak prachtig worden onderstreept. Een frisse duik in de geschiedenis die levendig en met veel couleur locale is geboekstaafd! ‘
De keuze is gemaakt door een onafhankelijke jury, samengesteld uit voorzitter Ellen van der Waerden, directeur van het stadsarchief, Henriette van Aartsen-Warsen, kenner van Den Haag en voormalig journaliste, Jan-Hein Furnée, hoogleraar Europese cultuurgeschiedenis, Herman Rosenberg, hoofdredacteur van de weekkrant Den Haag Centraal en Marjonne Maan, historicus en geschiedenisdocent in Den Haag. De jury heeft uit 30 boeken die verschenen in een deel van 2018, heel 2019 en heel 2020 een keuze gemaakt. Als gevolg van de Corona-pandemie was de uitreiking van de prijs enkele maken uitgesteld.
De genomineerden
Ellen van der Waerden ging in haar toespraak in op de negen boeken die de longlist vormde:
-
- Bert Alers, Van water naar theater. De Regentes. Geschiedenis van een Haagse Bad- en zweminrichting;
- Bas von Benda-Beckmann, Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen;
- Charles Brussee, Marlon van Delden, Peter de Looff, Theo van Daalhoff, De Marathon in Den Haag. Van rolschaatsbaan naar discotheek;
- Winfred en Annelies Haase, Adri Duivesteijn: vanzelfsprekend maar niet normaal;
- Johan van der Hoeven, Willem Post, Ton Wienbelt, Vergeten verhalen. 100 Haagsche oorlogsherinneringen;
- Meta Menkveld, Verhalen ter ere van 135 jaar De Passage;
- Lex van Tilborg, Nooit gebouwd Den Haag;
- Wim Willems, Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré;
- Feikje Wimmie Hofstra, De Haagse streken van Vincent van Gogh. 30-03-1853-29-07-1890.
Lovende woorden waren er van de juryvoorzitter voor de daaruit andere twee genomineerde boeken:
Nooit gebouwd Den Haag van Lex van Tilborg.
In Nooit gebouwd Den Haag geschreven door Lex van Tilborg lezen we over nooit uitgevoerde bouwplannen in Den Haag. We zien bijvoorbeeld ontwerpen voor een totaal veranderd Binnenhof.
Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré van Wim Willems
In het boek Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré beschrijft Wim Willems hoe de schilderes Ru Paré tijdens de oorlog het leven redde van Joodse kinderen en gaat hij ook in op haar rol in de Haagse kunstkringen zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.
Feestelijke uitreiking
De uitreiking van de Die Haghe Prijs vond plaats op zaterdag 23 april 2022. Vlnr: Bert Alers, Ellen van der Waerden en Henk Grootveld. (Foto: Hans Zwaanswijk)