De archeologie van Wassenaar

 

Een boek over de archeologie van Wassenaar, met vele mooie illustraties. De auteur heeft aan dat archeologisch onderzoek in Wassenaar sinds 1976 meegewerkt. Hij meldde zich toen als 22-jarige aan als vrijwilliger bij de opgraving van Huis ter Weer. Sindsdien is hij altijd archeologisch actief gebleven. Hij weet dus waarover hij het heeft.

Wie Robert van Lit opzoekt in de catalogus van de Koninklijke Biblibliotheek krijgt 35 hits. 35 keer is hij als auteur of medewerker aan een publicatie vermeld, en dat is veel. En dan hebben we het nog niet eens over de vele artikelen die hij heeft geschreven. Dit alles gaat dan meestal over Wassenaar en omgeving. Nogmaals, een kenner dus. En dat hij een kenner is blijkt ook weer uit deze publicatie.

Van Lit geeft na een heldere inleiding over de geologische situatie en de geschiedenis van Wassenaar een uitgebreide kroniek van het archeologisch onderzoek. Die loopt van 1520 tot nu. Een indrukwekkend overzicht. Er is veel gebeurd en veel ontdekt, niet in het minst de vondst van het bronstijdgraf, dat in 1987 veel ophef veroorzaakte.

Daarna volgen de ‘aartsvaders’, de mensen die in de geschiedenis van de archeologie een voortrekkersrol hebben vervuld in het Wassenaarse. Van Lit begint hiermee met Jan II van Wassenaar (1496-1523), vervolgens veel professoren archeologie, en niet te vergeten veel belangrijke vrijwilligers, maar hij verzuimt, bescheiden als hij blijkbaar is, te eindigen met Robert van Lit zelf.

Kortom, een prachtige publicatie met een overzicht van vindplaatsen en vol wetenswaardigheden en mooie nog niet eerder gepubliceerde illustraties over de rijke archeologie van Wassenaar.

Robert van Lit, Rijk aan bodemvondsten. De archeologie van Wassenaar, Stichting Historisch Centrum Wassenaar, 2016, 190 pp., ISBN 9789491229121, prijs € 19,95

Victor Kersing